ISCEV 2017
The 55th Annual Symposium of the

International Society for Clinical Electrophysiology of Vision

October 21 - 26, 2017 | Miami, FL

REGISTER NOW

ISCEV  SOCIETY

Save

Save

Save

Save

ADDRESSING THE FULL SPECTRUM OF VISUAL ELECTROPHYSIOLOGY.

ISCEV 2017 Hands-On Courses

 

DOWNLOAD ANIMAL COURSE HANDOUTS      

DOWNLOAD HUMAN COURSE HANDOUTS       

SATURDAY, OCTOBER 21, 2017

 

Time

 

 

 

 

Human Course

Animal Course

 

8.30-8.50

20 mins

1.Introduction to tests

Dorothy Thompson

The test acronyms, equipment, what the patients experience

and how the tests dissect the visual pathway

 

 

8.50-9.35

45 mins

2.Introduction to Full field ERGs

Laura Frishman

ISCEV Full field ERG Standard (Recording protocols and their physiological basis)

 

 

9.35-10.20

45 mins

3.Clinical application of full field ERG

Tony Robson

Interpreting Clinical ISCEV Full field standard ERGs

(Patterns of change to track down the underlying pathophysiology)

(distinguishing rod and cone photoreceptor contributions,
limited vs. generalised disease, negative ERGs)

 

 

10.20-10.50

30 mins

30 minutes COFFEE/TEA

 

10.50-11.50

60mins

4.Techniques to localise retinal stimulation mfERG& PERG

Michael Bach

 

11.50-12.20

30 mins

 

5.Clinical application of mfERG

Mineo Kondo

11.50 Fundamentals of ERG in animal models

Suresh Viswanathan – 30 Min.

Recording in animal models, Nature of ERG responses, Species differences.

 

12.20-13.15

55 mins

55 minutes LUNCH

 

13.15-13.45

30 mins

6.Clinical applications of the PERG

Tony Robson

 

13.15 ERG in retinal research l (outer retina)

Laura Frishman– 30 Min.

Experimental use of ERG in inherited diseases affecting RPE, photoreceptors and bipolar cells

 

13.45 ERG in retinal research ll (inner retina)

Suresh Viswanathan – 30 Min.

Experimental use of ERG, PHNR & PERG with focus on Glaucoma & ON disease in rats & large animals.

 

13.45-14.30

45 mins

7.Techniques to record VEPs & clinical applications

Ruth Hamilton

 

14.30-15.00

30 minutes

8.EOG recording and its clinical applications

Dorothy Thompson

 

14.15 ERG in retinal research lII (Pharm&Tox)

Mitch Brigell – 45 Min.

Experimental use of ERG in pharmacological & toxicological studies.

 

15.00-15.30

30 mins

30 minutes COFFEE/TEA

 

15.30-16.15

45 mins

9.Recognising everyday common artifacts

Ruth Hamilton

 

16.15-17.30

75 mins

10.How to set up a laboratory

Mary Johnson

 

 

Demonstrations of clinical response acquisition

 

 

 

Practical ERG recording in animal models

Bo Lei – 30 Min.

Review of basic and extended tests & their applications, Implementation of test strategies.

 

 

 

 

               Supper with faculty

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SUNDAY, OCTOBER 22, 2017

 

Time

Sunday 22nd October SCHEDULE 8.30 am -16.00 pm

 

Human Course

Animal Course

 

8.30-9.15

45 minutes

 

Mineo Kondo

 

 

9.15-9.45

30 minutes

 

12.non-standard ERGs (red flash & S-cone& PHNR)

Michael Bach

 

9.45-10.15

30 minutes

 

13.Electrophysiology  in pre-clinical /clinical trials & translational studies

Byron Lam

 

 

10.20-10.50

30 mins

30 minutes COFFEE/TEA

 

10.50-11.25

35 minutes

 

14. Maturation of visual electrophysiological measures

Ruth Hamilton

10.50. Preclinical Imaging (OCT, SLO)

Xiangrun Huang– 45 Min.

OCT, SLO & angiography as structural biomarkers, preclinical models & therapeutic interventions

 

 

11.25-12.20

55 minutes

15. Paediatric techniques and clinical applications,

including nystagmus investigation in a outpatient setting

Dorothy Thompson

 

 

11.35 Comprehensive Animal Diagnostics

All faculty – 45 Min.

Q&A regarding phenotyping of animal models based on ERG and imaging techniques - Interactive

 

12.20-13.15

55 minutes

55 minutes LUNCH

 

13.15-13.45

30 minutes

16.Clinical Visual Electrodiagnostics in inflammatory eye disease

Tony Robson

 

PRACTICAL DEMONSTRATIONS

 

Imaging

demonstrations of SLO/OCT experimental in vivo imaging

 

 

Electrophysiology ERG & PERG

 

Vittorio Porciatti & all faculty

 

13.45-14.15

30 minutes

17.Luminance Calibration demystified

Mary Johnson

 

 

14.15-15.15

60 minutes

18. The Great ISCEV quiz

An interactive overview of the course

All faculty invited

 

15.15-15.30

15 mins

15 minutes COFFEE/TEA

 

15.30-16.00

30 minutes

Time with manufacturers

Time with manufacturers

comparison of specifications & practise

 

16.00

 

COURSE FINISH

 

These timings are guidelines and may alter.